Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Ny SWEAH-forskning visar på flera hälsofrämjande effekter av preventiva hembesök

en kvinna i en hörsal
Det preventiva hembesöket kan bidra till en beredskap genom att rusta både den äldre personen och samhället för framtiden, enligt Anna Nivestams forskning..

Anna Nivestams forskning handlar om hälsofrämjande aspekter av preventiva hembesök till äldre personer, utifrån ett individ- och ett samhällsperspektiv. Med hjälp av registerdata från ett projekt för preventiva hembesök har hon bland annat identifierat faktorer som kan ha ett samband med god hälsa och vilka fysiska aspekter som kan hindra äldre personer från att delta i sociala sammanhang.


Hon har även utforskat äldre personers upplevelser av råd och stöd som ges i samband med det preventiva hembesöket.

- Jag har också genomfört fokusgruppsdiskussioner med ledande personer från kommunen angående hur information från de preventiva hembesöken kan nyttjas på en samhällsnivå för att främja äldres hälsa. 

Inkludering, tillgångar och beredskap

Både utifrån ett individ- och ett samhällsperspektiv har tre hälsofrämjande aspekter av det preventiva hembesöket framträtt - inkludering, tillgångar och beredskap. Exempelvis känner sig äldre personer inkluderade i samhället genom råd och stöd de får vid besöket. Utifrån ett samhällsperspektiv kunde inkludering av äldre personer möjliggöras genom att nyttja informationen från besöken på en samhällsnivå. Vidare kunde både individuella tillgångar identifieras under besöket och samhälleliga tillgångar med hjälp av data från de preventiva hembesöken. Avslutningsvis kan det preventiva hembesöket bidra till en beredskap genom att rusta både den äldre personen och samhället för framtiden.

Fler äldre kan komma till tals

Hon blev förvånad över hur positiva alla var till det preventiva hembesöket - såväl de äldre som politiker och förvaltningschefer.

- Jag blev också förvånad över hur många goda idéer som framkom kring hur information från besöken kan nyttjas på en samhällsnivå för att främja äldres hälsa – att det preventiva hembesöket kan göra att fler äldre personer kommer till tals.

Nu ska Anna fortsätta med forskning inom åldrande och hälsa. Men hon ska också börja arbeta som koordinator för specialistsjuksköterskeprogrammet, inriktning vård av äldre. Ett program som genomförs i samverkan mellan Göteborgs universitet, Högskolan i Jönköping, Högskolan Kristianstad, Högskolan Väst och Linnéuniversitetet.

Hur ser du på din tid i SWEAH?

- Min tid i SWEAH har varit rolig och lärorik, speciellt kursen Theories of ageing. Men också att få möjlighet att träffa och skapa kontakter med andra doktorander som forskar inom åldrande och hälsa. Dock är det synd att vi inte haft möjlighet till fler fysiska träffar på grund av pandemin.

Till avhandlingen Health-promoting aspects of preventive home visits for older persons: An individual and a societal perspective