Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Forskningsprojekt utmynnade i dramakomedi - ska nu visas i Lund

En äldre och en yngre kvinna tittar mot horisonten.
Den 18 minuter långa filmen handlar om en frånvarande chef och en biståndsbedömare, spelad av Ulla Skoog. Foto: Anna Maria Joakimsdottir-Hutri

Kortfilmen "Vem ropar för Alvar" är resultatet av tre års forskning i projektet "Moralisk stress och moraliskt aktörskap i svensk äldreomsorg".

Nu ska dramakomedin visas även i Lund, i samband med profilområdets öppna seminarium den 11 april. Efter filmen blir det samtal med forskarna och regissören.

Manus är en fri tolkning av intervjumaterial från forskningsprojektet. I handlingen skildras hur en undersköterska på väg till jobbet räddar sin äldre granne från att brinna inne och allt som följer därefter. Med filmen vill vi öppna upp för ett samtal om framtidens äldreomsorg. Alla som har lyckan att få leva tillräckligt länge kommer förr eller senare att behöva stöd och hjälp, säger Sara Hultqvist, forskningsledare på Socialhögskolan.

Hur kan vi ge omsorg med värdighet när förutsättningar att göra ett bra jobb saknas? Hur når vi ut till ofrivilligt ensamma äldre? Hur kan vi mobilisera för en bättre äldreomsorg? Detta är några av frågorna filmen ställer. 

Äldreomsorgen är en av vår tids allra största samhällsutmaningar, det angår oss alla – och här finns inget färdigt facit.
 

Läs mer om filmen

Läs mer om forskningsprojektet på FORTEs webb

 

Välkommen att se och prata om filmen ”Vem ropar för Alvar”

Datum: Torsdagen 11 april 2024

Tid: Klockan 17.00-18.30 (direkt efter profilområdets öppna seminarium)

Plats: Atriet, entrén Forum Medicum, Sölvegatan 19, Lund.

Kontakt: sara [dot] hultqvist [at] soch [dot] lu [dot] se