Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Anpassningar behövs för att äldre ska vilja arbeta efter pensionen

bokomslag. foto

Robin Jonssons avhandling "Retaining the Aging Workforce: Studies of the interplay between individual and organizational capability in the context of prolonged working lives" handlar om samspelet mellan individers och organisationers förmåga att fortsätta arbeta, respektive behålla äldre medarbetare i ett förlängt arbetsliv.   

Resultaten pekar på att många tidiga pensionsavgångar ofta är arbetsrelaterade och att det är på arbetsplatserna som saker måste hända för att öka arbetskraftsdeltagandet bland de äldre, särskilt bland de grupper av äldre där arbetsförmåga eller motivation minskar i slutet av arbetslivet.

- I praktiken förutsätter det arbetsgivarnas delaktighet i att säkerställa en god arbetsmiljö samt förmåga att exempelvis tillhandahålla anpassningar i arbetet rörande arbetstid, arbetsuppgifter och arbetsbelastning. Med andra ord påverkas individers förutsättningar att fortsätta arbeta av huruvida deras arbetsgivare är passiv eller proaktiv i att anpassa verksamheten efter äldre arbetstagares behov och önskemål, säger Robin Jonsson.  

Beskriv dina år som SWEAH-doktorand!  

- SWEAH har för mig som doktorand bidragit till ett socialt sammanhang, gett ekonomiska förutsättningar till aktiviteter och ett nätverk utanför den egna läromiljön. Jag ser nu fram att fortsätta i SWEAH i mitt postdoc-uppdrag och det nätverk som bildats för oss alumner.  

Vad ska du göra nu?  

- Det blir fortsatt forskning men främst undervisning i min lektorstjänst.   

Till avhandlingen