Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Ny avhandling: Genetik och biomarkörer för skörhet

En bok med bild på ett äldre par som promenerar hand i hand.
Foto: Lill Eriksson

SWEAH:s unga forskare på Karolinska Institutet, Jonathan Mak, drar slutsatsen att skörhet är ett åldersrelaterat tillstånd av fysiologisk tillbakagång och en stark markör för funktionshinder och dödlighet.

Fredagen den 16 november 2023 försvarade SWEAH:s KI-forskare Jonathan Mak sin doktorsavhandling Genetics and biomarkers of frailty: towards individualized management of the frailty syndrome.

Han försöker förbättra vår förståelse av skörhetens biologi och att hitta sätt att identifiera sköra åldrande personer för att förbättra individualiserad hantering av skörhet.

Jonathan Mak i svart kostym, omgiven av kollegor i samband med hans disputation.
Foto: Privat

Vad har överraskat dig mest i arbetet?

Jag är alltid förvånad över kraften i samarbete och de otroliga resultat som kan uppnås när olika sinnen möts. Jag är oerhört tacksam för alla mina handledare och samarbetspartners för deras vägledning, feedback och vilja att dela med sig av sin expertis under de senaste åren. Att lära av andra ledande forskare inom åldrande genom SWEAH utökade också mina kunskaper och förstärkte vikten av tvärvetenskapligt arbete.

Vad händer nu för din del?

Det återstår några uppgifter med att slutföra publikationer. Jag börjar sedan en postdoktorstjänst i Hong Kong, där jag ursprungligen kommer från. I den rollen ser jag fram emot att tillämpa de insikter jag har fått genom min doktorandutbildning samtidigt som jag fortsätter att bidra med nya idéer inom åldrandevetenskap. Även om jag lämnar Sverige hoppas jag kunna behålla kontakter med SWEAH och kollegor här för framtida samarbetsmöjligheter. Det tvärvetenskapliga förhållningssättet från min tid i Sverige kommer utan tvekan att forma och förbättra min karriär, säger Jonathan Mak.

 

Läs mer på Karolinska Institutets nyhetswebb.