Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Lena Dafgård är ny högskolepedagogisk expert i SWEAH:s pedagogiska grupp

porträtt av en kvinna
Lena Dafgård är fil.dr. i Tillämpad informationsteknologi med inriktning mot utbildningsvetenskap. Foto: Johan Wingborg/GU.

Lena Dafgård har ett digert CV och har arbetat som pedagogisk utvecklare vid Mälardalens högskola (2011–2012), Högskolan i Skövde (2013) och vid Göteborgs universitet (2013–2019). Sedan 2019 är hon högskolepedagogisk utvecklare med inriktning digital kompetens vid Högskolan Dalarna.

Lena Dafgård har lärarexamen för grund- och gymnasieskola samt komvux och lärarlegitimation i språk (svenska, franska och engelska). Hennes erfarenhet som lärare sträcker sig över ca 30 år i grundskolan, inom uppdragsutbildning på företag samt som pedagogisk konsult.

I högre utbildning har hon undervisat sedan 2003, bland annat på personalvetarprogrammet och distanslärarprogrammet vid Uppsala universitet och i kursen ”Skrivande i yrkeslivet” på Stockholms universitet. År 2006 fick hon en doktorandtjänst på IT-fakulteten vid Göteborgs universitet. Intresset för högskolepedagogik väcktes när Lena som forskarutbildningsrepresentant i styrgruppen var med och byggde upp PIL-enheten (Enheten för pedagogisk utveckling och interaktivt lärande) vid Göteborgs universitet 2007 och 2008. 

Mellan 2019 och 2021 har hon medverkat som pedagogisk konsult med IT-inriktning i EISEN, (European Implementation Science Education Network),  ett Erasmus + projekt. I samarbetet mellan sex lärosäten utvecklades och genomfördes en master- och en doktorandkurs.

Lena Dafgård disputerade år 2020 vid Göteborgs universitet med avhandlingen ”Digital Distance Education – A Longitudinal Exploration of Video Technology”.  Avhandlingen undersöker lärares pedagogiska syften med att använda sex olika kategorier av video i distanskurser i högre utbildning.