Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

SWEAH-alumnen Louise Sundberg ny utredare på Stiftelsen Äldrecentrum

en kvinna foto
Foto: Mai Engström.

Grattis till nya jobbet Louise!

1 Hur skiljer sig arbetssättet på en FoU-enhet från hur man jobbar på universitetet?

Arbetsuppgifterna är mer varierande och samarbetet mellan kollegor tätare. Skillnaden beror såklart också på vilken forskningsmiljö man kommer ifrån. Jag har arbetat långt från praktiken, men den är väldigt närvarande i FoU-miljön vilket är väldigt givande. 

F:et skiljer sig inte alls. Forskning bedrivs på samma sätt och det finns flera internt drivna forskningsprojekt. Däremot tar vi emot externa uppdrag som kräver snabbare svar. Samtliga utredare här på ÄC är disputerade så vi utgår alltid från forskningsprocessen men rent metodologiskt är de snabba utredningarna mer av en utmaning, men en väldigt rolig sådan!  

2 Beskriv lite kort hur du ska jobba med att utreda Hemvård, SNAC (Nationell befolkningsstudie om äldre) och BPSD-registret (registret för beteendemässiga och psykiska symptom vid demens)?

Den delen av SNAC och Hemvård som jag är engagerad i är rena kvantitativa projekt som undersöker frågor med relevans för både kommunen och regionen. Det är en registerbaserad studie som fokuserar på gruppen äldre med hemsjukvård. Kunskapen om vilka det är som har både hemsjukvård och hemtjänstinsatser är begränsad och det saknas kunskap om vad som kännetecknar gruppens behov.

BPSD-registret använder främst en kvalitativ ansats för att undersöka varför registret inte används i den omfattning som förväntat. 

3 Vad har åren i forskarskolan SWEAH gett dig som du har nytta av nu i ditt yrkesliv?

SWEAH har bland annat erbjudit en plattform för kunskapsutbyte. Genom SWEAH har jag haft möjlighet att diskutera och belysa frågor relaterat till åldrande med doktorander inom andra ämnesområden, men också utifrån att tillhöra olika professioner. Detta har jag definitivt nytta av i min nuvarande position. 

Läs mer om Äldrecentrum