Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

SAIN-alumnen om NKG: "I år har det varit högt söktryck"

Många människor minglar i konferenssal
Foto: Jakob Dalbjörn/Unsplash

Just nu väntar många på att få åka till den stora gerontologikonferensen NKG i Stockholm, som går av stapeln i juni. En som tidigt bestämde sig för att åka dit är alumnen Charlotta Nilsen, koordinator för SWEAH Alumni Interdisciplinary Network, SAIN.

Hon är lektor och programansvarig för magisterprogrammet i gerontologi vid Institutet för gerontologi på Hälsohögskolan, Jönköping University, och sitter i organisationskommittén för den 27:e Nordiska Kongressen i gerontologi. Charlotta Nilsen är också anknuten forskare till Aging Research Center, Karolinska Institutet och till Stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet.

Porträtt på kvinna med mörkt långt hår
SAIN:s koordinator Charlotta Nilsen. Foto: Privat

Det arrangeras en hel del evenemang för forskare - varför vill så många just till NKG? 

Det är Nordens största konferens för forskning om åldrande och äldre personer. Nu förtiden är den inte bara en nordisk konferens, utan en konferens med deltagare från stora delar av världen. Förutom att som forskare diskutera pågående forskning, så är konferensen en arena för nätverkande och att bli inspirerad.

På vilket sätt deltar SAIN?

SAIN vill synliggöra juniora forskare och bidra till möjligheter att nätverka. Dels med andra medlemmar inom SAIN, men även med andra juniora forskare från både Sverige och andra länder. Vi samarrangerar paneldiskussionen som hålls dagen innan konferensen börjar, den 11 juni, tillsammans med Sveriges Gerontologiska Sällskap, SGS och den brittiska motsvarigheten, Brittish Society of Gerontology, BSG. Juniora forskare från BSG kommer delta på en SAIN-träff efter paneldiskussionen, för internationellt nätverkande mellan juniora forskare. Moderatorer för paneldiskussionen är SAIN-medlemmen och SGS-ledamot Rebecca Baxter och Junjie Huang, som är ordförande för BSG:s juniora förening, ERA

Vad gör ni mer?

Vi samarrangerar även en samverkansträff den 11 juni tillsammans med SGS och det Nationella nätverket för socialvetenskaplig äldreforskning, där årets vinnare av det stora gerontologipriset håller sin prisföreläsning och som efterföljs av en diskussion kring hur våra tre föreningar kan samverka i framtiden. Utöver detta skapar vi flera möjligheter för våra medlemmar och vår referensgrupp av seniora forskare att träffas. Vi kommer även ha ett bord i utställningshallen där vi finns tillgängliga för att berätta mer om nätverket och bjuda på några överraskningar. Så kom gärna förbi!

Vad blir utmanande för dig? 

Att välja vilka presentationer som jag ska lyssna på och att hinna med allt som jag vill. I år har det varit högt söktryck att få presentera sin forskning under konferensen och det finns väldigt mycket spännande forskning som pågår och som kommer presenteras. Jag är del av organisationskommittén och det innebär att jag kommer ha en aktiv roll under hela konferensen. Så min utmaning blir att kombinera detta uppdrag och det som SAIN håller i, med att själv hinna presentera forskning, nätverka och lyssna till andra forskares presentationer.

Vad ser du själv mest fram emot? 

– Att inspireras av ny forskning och att träffa både nya och gamla bekantskaper. Min första NKG-konferens var i Tampere, Finland, 2016. Då var jag doktorand och jag minns särskilt den paneldiskussion som de anordnat för juniora forskare. Det är en bidragande faktor till att jag ville anordna något liknande under årets konferens. Jag tycker NKG är en av de mest givande konferenser att delta i. Stor nog att bli inspirerad av och få bra koll på senaste forskningen inom området, men tillräckligt liten för att hinna med att samtala och nätverka.

Packtips för den som ska åka till NKG första gången? 

Så länge du har ID-kort, bankkort och mobilen med dig så löser sig det mesta.