Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Nyhetsinslag om SWEAH-doktorands forskning om hemtjänst

en äldre kvinna.foto
BIld av Gerd Altmann från Pixabay

Forskningsprojektet som den nyanslutna SWEAH-doktoranden Glenn Möllergren ingår i handlar om att undersöka hur äldre hanterar och “passar in” hjälp från hemtjänsten i sina vardagsliv.

Projektet bygger på pilotintervjuer som indikerar att äldre är aktivt involverade och utvecklar strategier för att hjälpen från hemtjänsten ska fungera optimalt.

Det kan handla om att praktiskt ställa i ordning i hemmet inför hemtjänstens besök, att emotionellt visa intresse för hemtjänstpersonalens liv eller att lära sig hemtjänstens retorik för undgå att mötas av att “sådant gör inte vi”.

Projektets frågeställningar kommer också att beröra de identiteter, kategorier och roller som kommer i bruk som del av omsorgsmottagandet och hur relationer, förhållningssätt och erfarenheter utvecklas över tid.

Till radioinslaget i P4 Malmöhus med en intervju av Glenn Möllergren

Mer om projektet

 

en man i keps. foto

Hemtjänst i äldres vardag: Ett brukarperspektiv

Kontakta Glenn om du vill veta mer, eller om du eller någon du känner kan tänkas vilja vara med i forskningsprojektet:
Glenn Möllergren, doktorand
glenn [dot] mollergren [at] soch [dot] lu [dot] se
0731-47 32 18

Forskarna söker personer som

  • Är över 65 år
  • Har hemtjänst minst två gånger i veckan
  • Inte haft hemtjänst så länge, max två år
  • Skulle vilja berätta om sina upplevelser i en intervju
  • Efter intervjun finns det möjlighet för den som vill, att forskare är med vid något tillfälle då hemtjänsten kommer. Det finns också möjlighet att vara med på en uppföljningsintervju ungefär ett år senare.