Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Ny vetenskaplig artikel: Crime, disorder, and territorial stigmatization: Older adults living in deprived neighborhoods

porträtt av en kvinna
Afsaneh Taei.

Denna studie undersöker hur äldre personer i utsatta stadsdelar i Sverige upplever brott och oordning, och hur de anpassar sig och reagerar på dessa problem och områdets dåliga rykte.

De flesta äldre invånare hade trots allt positiva saker att säga om sitt bostadsområde, även om kriminella handlingar som skottlossning, narkotikahandel, mordbrand, inbrott och knivattacker hörde till vardagen. De boende försökte hantera dessa händelser med olika strategier.

De använde flera strategier för att aktivt försöka lösa problemen och engagera sig i samhället, detta kunde vara olika lojalitetsstrategier och relativisering. Dessa användes för att försvara områdets rykte.

Bakgrunden till denna studie är förekomsten av sociala problem, kriminalitet och en minskade känsla av gemenskap som utmaningar för invånare i utsatta stadsdelar.

Detta är Afsaneh Taeis första publicerade artikel. Medförfattare Håkan Jönson och Marianne Granbom.

Artikeln i The Gerontologist.