Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Ny SWEAH-avhandling visar att människor inte går i "mental pension"

kvinna i hatt. foto

Linn Zulkas studie: "On Retirement and Cognitive Aging from a Life-Span Perspective" har fokuserat på om pensionering påverkar den kognitiva funktionen och hur inter- och intraindividuella skillnader i psykologiska och livsstilsfaktorer påverkar sambandet.

Ett sekundärt syfte med studien var att utvärdera om allmän intelligens, mätt vid 18 års ålder, och sociala kontakter senare i livet kan fungera som resurser för en framgångsrik anpassning till pensionen.

– I genomsnitt hittade vi inga negativa effekter av pensioneringen på kognitiv funktion. Vi kunde därför inte bekräfta idén om mental pension, det vill säga att människor slutar använda sina kognitiva förmågor när de går i pension och därmed upplever en minskad kognitiv förmåga. Dessutom visar våra resultat att yrkesbakgrund, förändringar i fritidsengagemang såväl som andra faktorer under pensionsövergången är viktiga att tänka på när man studerar kognitivt åldrande och pensionering.

Beskriv dina år som SWEAH-doktorand med tre ord?
- Inspirerande, lärorikt och socialt givande.

Till avhandlingen