Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Ny SWEAH-avhandling "Trends in population health in an era of increasing longevity"

en kvinna
Anna Meyer.

Fem frågor till Anna Meyer, som just disputerat.

1 Vad handlar din forskning om?

Mitt avhandlingsarbete handlar om de förändrade mönstren i sjukdom och dödlighet bland gamla i Sverige sedan 1990-talet. Med hjälp av rikstäckande registerdata har jag undersökt hur förekomsten och överlevnaden i olika sjukdomar har förändrats i den totala befolkningen och i olika grupper (t.ex. socioekonomiska grupper, män och kvinnor, eller friskare och mindre friska delar av befolkningen).


Livslängden har ökat snabbt och jag har studerat huruvida förbättringar av hälsan har skett i samma takt i dessa befolkningsgrupper eller om några har hamnat på efterkälken när livslängden förbättrats. Jag har studerat flera hälsoindikatorer inklusive sjukdomsincidens, prevalens, överlevnadsmöjligheter och äldrevård. Flera studier fokuserar specifikt på höftfrakturer, men jag tittade också på hjärt-kärltillstånd och cancer.

2 Vilka är dina viktigaste vetenskapliga resultat?

Förbättringar av befolkningens hälsa har inte begränsats till den "friska delen av befolkningen" eller till specifika sociodemografiska grupper. Högre överlevnad i hjärt- och kärlsjukdomar är den främsta orsaken till ökad medellivslängd, men höftfrakturer är fortfarande en viktig folkhälsofråga. Över tiden har samsjuklighetsnivåerna bland höftfrakturpatienter ökat, vilket resulterar i hög dödlighet, särskilt bland män.

 

3 Var det något i dina resultat som förvånade dig?

Hur stor belastningen av höftfrakturer för den åldrande befolkningen är och den höga dödligheten i densamma. En del av detta förklaras av att höftfrakturer drabbar personer som redan är svaga och ofta multisjuka. 

4 Vad ska du göra nu?

Fokusera på epidemiologiska konsekvenser av Covid-19 som postdoktorand och utveckla egna idéer för att söka post-doc-tjänster i framtiden.

5 Hur ser du på din tid i SWEAH?

Det var roligt att träffa andra doktorander och det är verkligen synd att vi inte kunde ha fysiska möten under de senaste två åren. Kursen Teorier om åldrande var en av de bästa kurserna jag läste som doktorand!

 

Till avhandlingen