Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Ny SWEAH-avhandling om involvering av yrkesverksamma i forskning

en kvinna
Christine Etzerodt Laustsens doktorsavhandling heter "Involving professionals in research - in the field of ageing and health".

Christine Etzerodt Laustsens avhandlingsarbete har fokus på involvering av yrkesverksamma personer i forskning inom åldrande och hälsa. Det handlar om hur forskare och yrkesverksamma kan dra nytta av varandras perspektiv för att brygga över klyften som finns mellan forskning och praktik, och göra forskningen mer relevant och användbar i praktiken.


Involveringen kan se olika ut och vara i olika omfång, i olika delar av forskningsprocessen eller i hela processen. Christine Etzerodt Laustsen menar att när yrkesverksamma personer involveras i forskning måste det tilltänkta utfallet med involveringen, processen för involveringen och förutsättningarna för involveringen beaktas. 

Rätta förutsättningar krävs

- Man måste säkerställa att det finns rätta förutsättningar för de yrkesverksamma att involveras på det sätt som önskas och som behövs för att uppnå gemensamma mål. Det kan vara att de behöver avsatt tid inom deras vanliga arbete till att involvera sig i forskning eller stöd från chefer och kollegor. Relationerna mellan forskarna och de yrkesverksamma och de möter varandra är också av vikt. Att ha tillitsfulla relationer och diskussioner där det högt i tak är grundläggande.

Bemötandet viktigt

Det är alltså av stor vikt hur forskare bemöter de yrkesverksamma för att möjliggöra deras involvering.

- Forskning kännetecknas av ett strukturerat och systematisk arbetssätt, men kring involvering behöver forskare kontinuerligt reflektera över hur de möter de personer som ska involveras. Arbetsgången i projektet behövs struktureras upp, men man måsta även prata om vad man önskar ska prägla interaktionerna man har och ha en öppen och kontinuerlig dialog kring vilken värdegrund man bygger på och hur relationerna ska se ut.   

Hur ser du på din tid i SWEAH?

- Det har varit en stor förmån att kunna vara en del av SWEAH under doktorandtiden. Jag har kunnat gå kurser med fokus på åldrande och hälsa och jag har kunnat träffa andra doktorander från andra discipliner och diskutera olika perspektiv. Detta har varit lärorikt och givande för mig. Jag hoppas jag har fått ett nätverk för fortsatt samarbete kring forskning. Sen har jag haft möjligheten att med medel från SWEAH kunna åka på en forskningsvistelse, vilket var otroligt spännande och lärorikt. Jag fick då möjlighet att träffa andra forskare och diskutera hur man kan jobba med involvering i forskningen.     

Hur ser kopplingen till forskningsprogrammet UserAge ut?

- Mitt avhandlingsarbete ingår i forskningsprogrammet UserAge, där målet är att få mer kunskap om involvering av äldre personer, anhöriga och yrkesverksamma i forskning inom åldrande och hälsa. UserAge är en samverkan mellan Lunds universitet, Göteborg universitet, Linnéuniversitet och Högskolan Kristianstad. Jag har varit kopplad till Forskningsplattformen för hälsa i samverkan på Högskolan i Kristianstad.  Att ha varit en del av UserAge har gett möjlighet att diskutera och utveckla mitt eget perspektiv på involvering i forskning och sätta det i ett större sammanhang.  

Vad ska du göra nu?

- Jag ska undervisa på Högskolan i Kristianstad, fakulteten för hälsovetenskap, båda på sjuksköterskeprogrammet och på masterprogrammet för integrerad vetenskap. Sen planerar jag för fortsatt forskning, båda kring samverkan mellan forskare och yrkesverksamma men också kring samverkan inom kommunen.   

Till avhandlingen