Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Nilla Anderssons avhandling fyller i kunskapsluckor om boende för personer med Parkinsons sjukdom

bild från en disputation i en hörsal
Nilla Anderssons disputation i ämnet hälsovetenskap med inriktning arbetsterapi den 24 november 2022.

Kunskapen från denna avhandling kan användas av arbetsterapeuter som jobbar med individuell rehabilitering, men kan också användas på samhällsnivå för att möta de behoven personer med Parkinsons sjukdom har när det gäller bostäder.


Parkinsons sjukdom (PS) är en neurologisk sjukdom som cirka 20 000 personer lever med i Sverige idag. Förekomsten ökar med ålder och antalet personer som lever med PS väntas dessutom dubbleras till 2040. 

Att leva med PS är förknippat med många symtom, så som stelhet, skakningar, långsamma rörelser, kognitiv nedsättning och ökad trötthet. Symtomen upplevs ofta som svåra att kontrollera och förutse, vilket leder till olika konsekvenser i vardagen. Bland annat upplever personer med PS ofta svårigheter i aktiviteter i det dagliga livet (ADL), ofta redan vid diagnos.

Rehabiliterande insatser i multidisciplinära team

Personer med PS erbjuds ofta medicinsk behandling, men eftersom det inte finns något botemedel för sjukdomen krävs det ofta rehabiliterande insatser för att hantera konsekvenserna av sjukdomen. Rehabiliteringens mål är att öka hälsa och välbefinnande och ges ofta i multidisciplinära team där flera professioner inblandade. Arbetsterapeuter är inte sällan en del av de team som personer med PS träffar, med ett specifikt fokus på de aktiviteter som personen vill och behöver göra.

Parkinsons sjukdom och boende

Hur man klarar att utföra sina aktiviteter beror bland annat på den miljö man befinner sig i. Bostaden är en miljö där många tillbringar mycket tid, och därmed är den också platsen för många aktiviteter. För den generellt åldrande befolkningen har bostaden visat sig ha stor betydelse för hälsa. Trots det, saknas kunskap om bostäder för olika grupper av den åldrande befolkningen och för personer med PS har detta konstaterats vara en kunskapslucka.