Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

En hälsosam livsstil kan ge fler aktiva år för äldre personer med diabetes typ 2

Diabetes typ 2 drabbar många äldre människor och är ett växande folkhälsoproblem. SWEAH-doktoranden Ying Shang undersöker hur sjukdomen påverkar hälsan hos äldre personer. Hennes avhandling visar att ett socialt och aktivt liv kan öka antalet år utan fysiska funktionsnedsättningar.

Tre kvinnor på gym.
En hälsosam livsstil kan ge fler år utan fysiska funktionsnedsättningar för äldre personer med diabetes. Foto: Johan Bävman

Ying Shang har upplevt diabetes typ 2 på nära håll. Avhandlingen som hon lägger fram vid Karolinska institutet tillägnas hennes mormor.

– Jag ser avhandlingen som en gåva till min mormor i Kina, som hade diabetes typ 2 när hon levde. Diabetes typ 2 är en sjukdom som är vanlig bland framför allt äldre människor. Vi blir allt äldre och därför behöver vi få mer kunskap om sjukdomen, säger Ying Shang, doktorand inom epidemiologi vid Karolinska institutet och knuten till forskarskolan SWEAH inom åldrande och hälsa.

Avhandlingen bygger på fyra studier, som undersöker hur diabetes typ 2 och prediabetes påverkar människors hälsa och livslängd. Prediabetes är ett förstadium till diabetes typ 2. Hennes studier bygger på data från den pågående befolkningsstudien SNAC-Kungsholmen med omkring 3400 deltagare som är 60 år eller äldre i Stockholmsområdet.

Fysiska funktionsnedsättningar

I en av studierna undersöker hon hur fysiska förmågor som gång och rörelse påverkades hos deltagare med prediabetes och diabetes typ 2. Delstudien inkluderar data från strax över 2000 deltagare som har följts under tolv år. Resultaten visar att personer med diabetes och prediabetes hade ökad risk att utveckla fysiska funktionsnedsättningar jämfört med de deltagare som inte hade någon diabetesdiagnos.

– Personer med prediabetes och diabetes typ 2 fick svårare att gå, fick försämrad benstyrka och hade problem med att sköta sina vardagliga rutiner. Diabetes typ 2 gav ett snabbare förlopp än prediabetes, säger Ying Shang. 

Interventioner kan ge fler aktiva år

En annan studie i avhandlingen visar på att det går att påverka utvecklingen. Studien bygger på data med runt 2200 deltagare som har följts under 16 år och som inte hade några fysiska funktionsnedsättningar vid studiens start. Deltagare med diabetes som hade en aktiv och social livsstil hade minskad risk att utveckla fysiska funktionsnedsättningar jämfört med de deltagare med diabetes som inte levde lika aktivt.

– Det var intressant att se att deltagare med diabetes som levde hälsosamt och aktivt fick fler år utan funktionsnedsättningar. Vi skulle kunna använda den här kunskapen för att utveckla interventioner och strategier för att skapa bättre livskvalitet för personer med diabetes typ 2, säger Ying Shang.

Teorier om framgångsrikt åldrande

Forskarskolan SWEAH:s tvärvetenskapliga kursverksamhet har hjälpt henne att sätta resultaten i ett större sammanhang. Genom en av kurserna inom åldrande och hälsa fick hon kännedom om begreppet “successful ageing”. Teorierna om framgångsrikt åldrande handlar om att det går att påverka det egna åldrandet genom att ha ett aktivt och socialt liv.

– Teorierna har breddat mitt perspektiv. Det är viktigt att personer med diabetes får hjälp att vara aktiva och självständiga så länge som möjligt, säger Ying Shang.